Tävling – hur rör sig luften i skolan?

Luften i klassrummet påverkar hur vi mår. Om luften i klassrummet är dålig, kan det vara svårare att koncentrera sig – både för lärare och elever. Därför är det viktigt att ventilationen i skolan fungerar som den ska.

I kampanjen Hur andas ditt hus? vill Svensk Ventilation bland annat uppmärksamma vikten av bra luft i klassrummet. Enligt ett projekt som Folkhälsomyndigheten gjorde 2015 visade det sig att hela 30 % (länk) av de som var med i projektet inte hade en godkänd OVK (Obligatorisk Ventilationskontroll), vilket kan innebära att ventilationen inte fungerar som den ska.

Därför arrangerar vi från den 11 oktober till den 19 november en tävling för sjätteklassare. Tävlingen går ut på att på ett roligt och kreativt sätt visa hur luften i skolan rör sig, genom att göra en video. Mest kreativa video, som visar hur luften rör sig, vinner 10 000 SEK till klasskassan. Andrapris är 5000 SEK och tredjepris är 2500 SEK. Tävlingsbidraget lämnas in genom att laddas upp på Tik Tok och hashtagga #andasfriskt eller mailas till info@svenskventilation.se, senast den 19 november.

All information och tävlingsregler finns här.

Tik Tok

Vi tror på att nå målgruppen där de befinner sig. För att nå och intressera sjätteklassare, samarbetar Svensk Ventilation därför med Tik Tok-influencern Memetix. Memetix uppdrag är att på ett roligt och unikt sätt informera om tävlingen, men även skicka en videohälsning till vinnarna samt delta i juryn. Övriga jurymedlemmar består av representanter från kommunikationsbyrån Pool, som varit med och tagit fram kampanjen samt Svensk Ventilation.

Är du lärare för sjätteklassare?

För att göra tävlingsmomentet så bra som möjligt, har Svensk Ventilation tagit fram en lektionsplanering som du som lärare som enkelt kan implementera i undervisningen. På så sätt blir det lättare för eleverna att förstå hur luften rör sig i skolan och för er att genomföra tävlingen under lektionstid.

Lektionsplaneringen hittar du här.