Elever får tekniklektioner hos ventilationsföretag

Sedan början av hösten får elever i åttonde klass tekniklektioner vid det nya tekniska centret hos en medlem i Skinnskatteberg. Svensk Ventilation besökte lokalerna och fick vara med på en lektion.

En möjlighet för framtiden

Under hösten har medlemsföretaget lånat ut sina nya lokaler till åttondeklassare från en lokal skola i Skinnskatteberg. Syftet med lektionerna är visa upp de många roller och möjligheter som finns i branschen – och på sikt öka intresset. Samarbetet är nytt, unikt och ger branschen en möjlighet att tidigt visa upp sig.

”Med samarbetet vill vi visa eleverna hur dom kan använda sin kunskap från skolan i arbetslivet och personligen tycker jag det skulle vara kul om vi väcker ett teknikintresse som leder till att någon vill bli ingenjör i framtiden”, säger Johnny Bergman som är konstruktionschef.

Varannan vecka kommer eleverna till teknikcentret. Där får de undervisning om ventilation, vad det finns för framtidsmöjligheter och dessutom göra olika typer av uppgifter i labbet. Det är under en praktisk lektion Svensk Ventilation får hänga med.

Lektion i CAD-program

Just den veckan testade eleverna att konstruera genom att använda ett designprogram. Tillsammans med en designer bestod lektionen av en muntlig genomgång och sedan en praktisk del, där de skapade en mobilhållare. Mobilhållaren skulle vara anpassad till just deras telefon och dessutom fick de skriva ut den i en 3D-printer och ta med den hem.

Med lektionen vill de visa att det finns fler vägar in i branschen. ”Det handlar faktiskt inte bara om att bli ingenjör”, menar Johnny Bergman.

Eleverna själva säger under besöket att de tycker det är roligt att få byta miljö och testa nya saker – även om det också är ganska svårt.

 

 

 

”Ett bra initiativ”

Under rasterna finns det i showrummet också möjlighet att kolla på ny spännande teknik, som luftgolf och en VR-upplevelse. Det senare är inte bara populärt bland barnen…

”Jag tycker att detta är ett mycket bra initiativ, för samverkan mellan skolvärlden och näringslivet kommer att bidra till framtida fördelar. Eleverna får en bättre förståelse och inblick i den senaste tekniken. Från företagarsidan får man en ny möjlighet att attrahera ungdomar till branschen och eventuella framtida medarbetare. Dessutom bidrar man med att öka kunskapen om hur viktig ventilationen är för vår inomhusmiljö”, säger Britta Permats, vd Svensk ventilation och VR-testare.