Skoltävling om ventilation engagerade landets sjätteklassare

Under hösten har Svensk Ventilation genomfört en tävling för sjätteklassare. Tävlingen gick ut på att på ett kreativt sätt beskriva luftens väg i klassrum och skola. Engagerade tolvåringar från de nordligaste till de sydligaste delarna av landet skapade videor och nu är vinnarna utsedda.

Hur engageras unga att lära sig mer om ventilation? Det vet vi på Svensk Ventilation. Genom Tik Tok-influencern Memetix har snart en miljon Tik Tok-användare sett videor som handlar om luft och som uppmuntrar elever i sjätte klass att delta i vår skoltävling.

Under hösten har nämligen elever från Vittangi i Norrbotten till Brösarp i Skåne lärt sig om luftens rörelse i klassrummet, i skolan och hur luften i klassrummet påverkar måendet. Genom Tik Tok och andra sociala medier har många nåtts av tävlingen. De har läst på den landningssida som togs fram, läst lektionsplanering på sidan och på så sätt fått lära sig grunderna i hur ventilation fungerar.  Även om inte alla deltog i tävlingen har engagemanget varit stort.

Tävlingsbidragen

Till tävlingen fick vi in totalt 40 bidrag. Vi var djupt imponerade över det engagemang och den tid alla deltagare lagt ner på sina filmer. Britta Permats, vd för Svensk Ventilation säger om bidragen:

– Jag blir väldigt imponerad och rörd när jag ser hur tolvåringar på sitt kreativa sätt visar hur luften rör sig i klassrum och skola. Det är första gången vi ser sjätteklassare ha sådan kunskap om ventilation. Det bådar gott för framtiden!

Under #andasfriskt kunde eleverna lägga upp en Tik Tok-film, eller skicka in den via mejl. Bidragen varierade stort i sin utformning. Vi har fått se allt från sång och dans, humoristiska inslag om lukt och dålig luft till ventilationssuperhjältar. Elever runt om i landet har varit inne i fläktrum, uppe på tak och följt ventilationskanaler genom skolan. De har hittat luftdon och frågat skolpersonal om hur det fungerar. De har fått lektioner i hur luften kommer in och ut ur klassrummet och gjort experiment.

Juryn, vilken bestod av representanter från reklambyrån Pool och Svensk Ventilation, fick ett mycket svårt uppdrag – att hitta en vinnare bland alla fantastiska bidrag. Efter genomgång och poängsättning av alla bidragen finns det nu en första-, andra- och tredjepristagare.

Pristagarna

På första plats och vinnare av 10 000 kr till klasskassan hittar vi Kulturskolan Raketen med följande motivering:

Med en blandning av kreativitet och nyfikenhet väckte bidraget vårt intresse tidigt. Genom skådespel, sång och glimten i ögat har klassen visat grundförståelse för hur luften rör sig i klassrummet. Bidraget passade Tik Tok och var genomtänkt, sakligt och underhållande. Det höll en hög kreativ nivå och juryn har kommit fram till att bidraget från Kulturskolan Raketen vinner.

Stort grattis Kulturskolan Raketen!

Här är vinnarbidraget:

 

På andra plats hittar vi klass 6C från Sävarskolan i Umeå som vinner 5000 kr till klasskassan. Tredjepristagarna är klass 6C från Österportsskolan i Malmö som tar hem 2500 kr till klasskassan.

Grattis till alla pristagare och bra jobbat!

Vi vill också tacka alla som skickat in bidrag. Ert engagemang har inte gått obemärkt förbi och vi hoppas ni fått upp intresset för ventilationen i skolan och satt den på kartan.

Här kan du läsa mer om tävlingen.

Här kan du läsa mer om kampanjen Hur andas ditt hus?