YH-utbildning – en bra väg till fast jobb

Ventilationsmarknaden växer snabbt i takt med att energi- och klimatfrågor blir allt viktigare i samhället. Samtidigt står branschen inför ett generationsskifte så behovet av kunniga medarbetare har aldrig varit större. Yrkeshögskoleutbildningar är en säker väg till arbete i denna framtidsbransch.

Vi har träffat Mikael Knutsgård som gick direkt från examen som ventilationsingenjör, med inriktning inomhusmiljö, till fast jobb som teknisk säljare hos en större ventilationstillverkare.
– Jag arbetade på min pappas bensinmack och restaurang när nya vägplaner gjorde att han var tvungen att lägga ner och jag måste hitta ett nytt jobb. När jag läste om YH-utbildningen till ventilationsingenjör kände jag att jobbet kunde vara något som passade mig. Så jag sökte och kom in på utbildningen 2010, berättar Mikael. Han är mycket nöjd med sitt val. Den tvååriga utbildningen var mycket bra och Mikael menar att det bästa med den var att den blandar teori och praktik.
– På så sätt får man snabbt en bra inblick i branschen och får reda på vad jobbet handlar om, säger Mikael Knutsgård. Eftersom han inte visste något om ventilationsbranschen innan så valde han att inleda sin utbildning med åtta veckors praktik som montör.
– Praktiken gav mig massor och den bekräftade att jag verkligen valt rätt utbildning.

Erbjöds flera jobb efter examen

Under de två årens utbildning gjorde Mikael praktik på tre olika företag – som alla erbjöd honom jobb när han tog examen. Mikael valde att börja som trainee där han hade haft praktik som säljare under utbildningen.
– Jag började arbeta där direkt efter min examen 2012 och efter sex månader som trainee fick jag fast jobb som teknisk säljare på Stockholmskontoret. Efter en ganska kort tid fick jag erbjudande om rollen som distriktschef i Västerås, och här jobbar jag sedan juni 2014. Mitt område sträcker sig från Västerås till Örebro och Karlstad. Mikael ser glad ut när han berättar om sina innehållsrika arbetsdagar. Ingen dag är den andra lik. Kundbesök, möte med entreprenörer och konsulter som kräver många resor, eller så sätter han samman offerter på kontoret.
– Det är ett härligt intressant och varierat jobb, säger Mikael med glädje i rösten. Man måste tycka om att träffa många människor för den stora utmaningen är att knyta goda kontakter med kunderna. Det är viktigt att visa upp både produkterna och sig själv. Produkterna är ett eget kapitel. Produktutvecklingen är snabb i branschen och som säljare måste Mikael ha koll på det mesta.
– Eftersom vi säljer allt från don till luftbehandlingsprodukter så är det en utmaning att hålla reda på allt. Men jag gillar det, allt är spännande, säger Mikael med eftertryck. I jobbet som säljare måste man vara intresserad av att lära sig nytt hela tiden – och våga fråga. Många av mina kollegor har jobbat länge i branschen och kan massor som jag kan ha nytta av. Mikael tvekar inte när han säger att tycker att många fler ska utbilda sig till ett jobb inom ventilationsbranschen. Den rymmer mycket mer än man tror, inte minst är branschen en viktig aktör i klimat- och energifrågor.
– Man kan jobba inom ett väldigt brett fält både hos installatörer och tillverkare. Branschen skriker efter bra folk. Vill man något i livet ska man inte tveka att söka sig till ventilationsbranschen. Och YH-utbildningen är en säker väg till fast jobb.
– Tack vare att jag arbetar på ett globalt företag finns det alla möjligheter att jobba sig uppåt. Och jag siktar mot stjärnorna, avslutar Mikael Knutsgård.

Framtidsbransch

Britta Permats, VD Svensk Ventilation instämmer i Mikaels uppmaning att fler intresserade ska söka sig till branschen.
– Det är ett bristyrke och en framtidsbransch och behovet av utbildade medarbetare är mycket stort. YH-utbildningarna fyller ett viktigt behov och jag är oerhört glad att vi fått fler utbildningsplatser beviljade i år, säger hon. Britta Permats berättar att branschen har störst behov av ventilationstekniker och ventilationsmontörer. Men även efterfrågan på styr- och reglerspecialister ökar stadigt.
– YH-utbildningarna ger möjlighet till ett bra jobb och en god karriär. Flera av företagen är internationella så utbildningen kan vara en god väg till jobb utomlands. De flesta som slutför sin utbildning får snabbt fast arbete. Till exempel gick alla i avgångsklassen från IUC i Stockholm vidare till arbete direkt efter sin examen, något jag gläds åt. Ventilationsmarknaden växer och inneklimat- och hälsofrågor blir allt viktigare frågor för samhället, understryker Britta Permats. Och branschen utvecklas snabbt, både på grund av ökade krav på effektiv energianvändning och krav på en god inomhusmiljö.
– Yrken inom ventilationsbranschen går en ljus framtid till mötes, säger Britta Permats.

FAKTA om ventilationsutbildningar

  • Yrkeshögskoleutbildningar inom ventilation. Ingenjörsutbildningar där Svensk Ventilation finns med i ledningsgruppen.
  • VVS-ingenjörsutbildningar. IUC:s utbildningar i Göteborg, Katrinehom, Malmö och Stockholm (Installationsingenjör): Kalkylator, Projektledare, Projektör, Försäljningsingenjör.
  • Ventilationsingenjörsutbildningar. Utbildning vid YH-Enköpning: Kalkylator, Projektledare, Projektör, Försäljningsingenjör.
  • Distansutbildningar inom ventilation.
    Utbildningar där Svensk Ventilation finns med i ledningsgruppen: VVS tekniker.
  • Utbildningar där medlemsföretag finns med i ledningsgruppen: VVS-konstruktion, distans, VVS-projektör.

Text: Mats Åsman

Denna artikel fanns med i Svensk Ventilations tidning AER Nr 1/2016