Val av FTX ger stora fördelar

På utsidan: två nästintill identiska villor.

Men på insidan, när man synar uppvärmningen med tillhörande ventilationssystem i sömmarna, utmärker sig den ena villan rejält när det gäller energiförbrukning.

Uppsidan med att satsa några extra slantar på FTX i kombination med bergvärme är stor. Särskilt i tider av tyngande elpriser.

Sommaren 2016 flyttade Andreas Martinsson in i sitt nybyggda hus på 150 kvadratmeter, beläget några mil nordost om Stockholm. Huset i sig bär tydliga kännetecken av energieffektiv konstruktion och byggteknik, inte minst med tanke på den tidsenligt kvadratiska tvåplanskonstruktionen, som för tankarna till funkis och minimalism.

På tomten bredvid Andreas villa byggdes samtidigt ett närmast identiskt hus, med likadana förutsättningar gällande positionering och solinstrålning. Trots detta har Andreas villa på dryga sex år bara förbrukat nära hälften så mycket energi som grannhuset.

Hemligheten bakom dessa uppseendeväckande siffror stavas FTX – ventilation med värmeåtervinning – och bergvärme.

– Grannens hus, som har frånluftsvärmepump (FX), gör av med ungefär 70 procent mer energi till värme, varmvatten och ventilation jämfört med mitt hus. Efter sex år och två månader i huset låg min familjs totala energiförbrukning på cirka 27 000 kWh – medan grannen hade gjort av med dryga 46 000 kWh. Vi är lika många personer i varje hushåll med likvärdiga brukarbeteenden. Båda har en komfortabel inomhustemperatur på 22-23 grader, så ingen av oss behöver gå runt med raggsockor och huttra, säger Andreas.

– Den initiala investeringskostnaden blev något högre eftersom jag valde FTX-ventilation och bergvärme. Kostnaden för själva bergvärmeborrningen tillkom också utöver grundkalkylen, men i gengäld fick mitt hus energiklass A, vilket berättigar ett så kallat grönt bolån med lägre ränta. En besparing i dagens ränteläge.

Många fördelar med FTX

Andreas villa byggdes och såldes som en del av ett större projektområde, där husmodellerna för varje tomt var bestämda på förhand. Vissa ändringar och tillval var tillåtna – exempelvis förändringar i fönstersättning och invändig planlösning – men att välja FTX-ventilation och uppvärmning via bergvärme, istället för frånluftsvärmepumpen som ingick i paketpriset från husleverantören, var långt ifrån lika enkelt som att fylla i en tillvalslista.

– Jag fick ta initiativet och driva den frågan själv med hustillverkaren. Mitt huvudargument var att jag ville ha en bättre invändig luftkvalitet, men energiförbrukningen fanns såklart också med i beräkningen. Det här var någonstans runt 2014-2015, och jag vet att flera hustillverkare har FTX med bergvärme på sina tillvalslistor idag.

För att höja komfortnivån i villan ännu ett snäpp valde Andreas dessutom att nyttja det kalla vattnet i bergvärmeborrhålet som kylmedel.

– Jag valde att installera en liten pump som skickar upp det kalla vattnet nere i borrhålet till ett kylbatteri, som kyler den inblåsande luften i FTX-systemet under varma sommardagar. Det är en ren komfortfunktion, och tittar man på energiförbrukningen hos en vanlig AC så drar den mycket mer – mycket, mycket mer! – än den lilla pumpen på 10-15 watt som jag installerade.

Erfarenheter från yrkeslivet, i kombination med insyn och insikter i ventilationsbranschen, gjorde valet av FTX och bergvärme enkelt för Andreas.

– Hur liten skillnaden än verkar vara på pappret, så presterar en bergvärmepump bättre än en frånluftsvärmepump i verkligheten. Det krävs mer energi för att värma upp isande januariluft som kanske håller 20 minusgrader, jämfört med temperaturen i borrhålet som i regel håller minst ett par plusgrader. Det faktumet går liksom inte att runda. Och tack vare FTX-systemet behöver luften bara värmas några få grader, vilket är en stor besparing.

Vad ska man tänka på om man står i begrepp att bygga en villa – och frågan om uppvärmning och ventilation kommer upp på bordet?

– Under vintern drar en frånluftsvärmepump in svinkall luft utifrån, vilket ofrånkomligen märks på komforten. Det blir helt enkelt kallt i nacken om du råkar ha soffan under en ventil. Man ska också komma ihåg att luft alltid färdas den lättaste vägen, så om du öppnar ett fönster i ett sovrum försvinner luften in där – med följdeffekten att luften i övriga huset blir sämre. Med FTX har du däremot full kontroll, du kan reglera ventilationsdraget och luftflödet utefter förutsättningar. Det kan du inte göra med en frånluftsvärmepump.

FTX-ventilationssystem kräver dock ett visst mått av justeringar och underhåll för att fungera på topp.

– Man behöver byta filter i FTX-systemet, vilket kostar i runda slängar en tusenlapp per år, och vart femte-sjätte år bör man göra en systemrengöring. Det funkar ungefär som en sotning och tar tre-fyra timmar extra, jämfört med hus som bara har frånluftsvärmepump, för två erfarna tekniker. Det är små och relativt billiga insatser som säkrar effektiviteten och driftsekonomin i systemet.

Jag misstänker att du och din granne diskuterar ämnet energiförbrukning ibland?

– Haha, ja, det händer! Det blev dock lite småkylig stämning mellan oss när jag visade förbrukningssiffrorna för första gången. Men sedan konstaterade grannen att deras hus också är väldigt energieffektivt, när man jämför med hus från 70-, 80- och 90-talet.

Läs mer:

Hur FTX – ventilation med värmeåtervinning – fungerar!

Vad har jag för ventilation? – Svensk Ventilation

Rapporten: Bra inomhusluft – dygnet runt