Uppgraderat ventilationssystem ger stora besparingar för Filmstaden i Umeå

Sedan april 2023 är Filmstaden Umeås uppgraderade ventilationssystem i drift. Redan från start gick det att se vinster med mycket lägre förbrukning, för att nå samma resultat som tidigare, i den stora biografens lokaler. – De vinster vi förväntade oss i besparingar har betalat sig, säger Oskar Lundström, driftingenjör, Balticgruppen.

Filmstaden i Umeå ligger centralt på Östra Rådhusgatan, i fastighet Ägir 18, och har Rådhusparken och Umeälven som grannar. Sammanlagt finns här nio salonger med över 1 000 platser och en butik med godis, snacks och mat. Övriga delar av huset består av en restaurang och bostadslägenheter. 

En efterlängtad uppgradering 

Filmstaden invigde sina lokaler på Östra Rådhusgatan redan 1993 och har sedan dess haft samma luftbehandlingsaggregat. Efter att Oskar Lundström, driftingenjör på Balticgruppen, gjorde en LCC-kalkyl på vilka besparingar som fanns att göra med en uppgradering av ventilationssystemet, togs ett beslut om att delvis ersätta det gamla aggregatet med ett nytt. Det nya aggregat består av standardiserade sektioner som sätts ihop anpassade efter krav på prestanda, energi och klimatavtryck. Det gamla aggregatet togs inte helt ur bruk utan finns fortfarande kvar och används som stöd vid behov. 

– Vi anlitade ett medlemsföretag hos Svensk Ventilation och tillsammans med dem kunde vi starta processen under 2022 med att byta systemet. Vi arbetade under 2022 med att få det på plats och sedan sattes det i drift i april 2023, berättar Oskar. 

Installeringen krävde smarta speciallösningar 

För att överhuvudtaget få plats med det fyra meter långa, tre meter breda och lika höga aggregatet behövdes det tillverkas i flera mindre delar än normalt. Sedan monteras det ned och kunde slutligen byggas ihop på plats.  

– Den smidiga monteringen av det nya aggregatet gjorde att vi, i stället för att behöva anlita specialister utifrån, kunde använde lokala entreprenörer för jobbet, berättar Oskar. 

En investering för lägre kostnader 

Redan kort tid efter att det nya aggregatet hade driftsatts kunde Oskar och hans kollegor se stora skillnader i mängden kilowatt som behövdes för att nå samma resultat som tidigare för fastigheten. Trots en väldigt kall vinter med temperaturer under -30°C var det liknande effektuttag som tidigare år med betydligt mildare temperaturer. 

En förbrukning på över 467 913 kWh för 2022 med en åtgång på 111 kWh/m2 jämförs nu med 330 294 kWh och 78 kWh/m2 för senaste 12-månadersperioden. Redan 2023 var åtgången för att nå samma resultat mer än 15 procent lägre. 

– De vinster vi förväntade oss i besparingar har verkligen infriats, berättar Oskar. 

*Notera att endast 3 kvartal är uppmätt 2024, siffran kommer därför ändras i och med sista kvartalet.

Energirapport för graddagskorrigerad fjärrvärme visar på det nya systemets stora besparingar.